Installatie advies

Op deze pagina geven wij advies over het installeren van een ATC maatvloer. Wij willen beginnen met één van de voornaamste eigenschappen van hout. Het is een natuurproduct en is hygroscopisch. Dit betekent dat hout ‘werkt’. Het zet uit en krimpt afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden. Als natuurproduct past hout zich aan naar de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.

Dit geldt zeker voor de carrosserie- en trailerbouw waarbij we te maken hebben met vele verschillenden (lucht) vochtigheden. ATC kan alleen een advies uitbrengen, waarbij het voertuig onder ‘normale’ omstandigheden wordt gebruikt en de vloer onder ‘normale’ (weer)omstandigheden wordt geïnstalleerd. Extremiteiten dienen uitgesloten te worden.

ATC vloeren zijn met een traversafstand van ± 450 mm getest en hebben hierop een ISO 1496 / CEN 283 keurmerk.

De ATC maatvloer wordt geleverd als een ‘kit’ vloer. Deze is zorgvuldig en met ervaring gebundeld om veilig en compleet bij de klant aan te komen. De vloerdelen zijn genummerd aan de kopse kanten. Deze nummering vormt het legschema (de “puzzel”) van de vloer en werkt als volgt: We beginnen aan de achterzijde van de trailer met linksachter de A rij, de plank rechts daarvan is B rij, etc. Zie een voorbeeld van een dwarsdoorsnede hieronder.

De eerste plank van de A rij is de A1 plank, de plank daarvoor de A2, de plank daarvoor de A3, etc. Dit is het legschema van onze ATC maatvloeren.

Wij adviseren om de vloer eerst los uit te leggen volgens bovengenoemde nummering.
Dit om tevens te kijken of de vloer compleet is.

Als het legschema klopt, kan de vloer geïnstalleerd worden, wij adviseren hierin de volgende stappen:

Doorsnede-installatie-advies-Model

Speling

De hoeveelheid speling is onderdeel van ons advies en deze moet meegerekend worden in de vloer, hier moet nu rekening mee gehouden worden. Over het algemeen adviseren wij:

Bij open trailers:

Hierin gaat AD (Air Dried) hout met een vochtpercentage >24%. Wij adviseren, afhankelijk van het weer/seizoen, gemiddeld 2mm speling aan te houden en om in ieder geval 2mm speling per vloerdeel aan te houden bij de kantbalken/hoofdliggers. Dit is een gemiddelde. De hoeveelheid speling kan veranderen en is afhankelijk van vele factoren zoals in welk seizoen de vloer geïnstalleerd wordt, hoeveel kilometer de trailer rijdt, waar de trailer geografisch rijdt, en of de trailer overkapt gestald wordt. Graag bespreken wij al deze factoren om gezamenlijk de juiste speling te bepalen.

Bij gesloten trailers:

Hierin gaat KD (Kiln Dried) hout met een vochtpercentage 18-24%. Wij adviseren, afhankelijk van het weer/seizoen, gemiddeld 1-2mm speling aan te houden of, als de vloer strak gelegd moet worden, om in 3-4mm speling per vloerdeel aan te houden bij de kantbalken/hoofdliggers. Indien door bijvoorbeeld een schuifdak veel vocht op de vloer komt, adviseren wij meer speling te rekenen. Dit is een gemiddelde. De hoeveelheid speling kan veranderen en is afhankelijk van vele factoren zoals in welk seizoen de vloer geïnstalleerd wordt, hoeveel kilometer de trailer rijdt, waar de trailer geografisch rijdt, en of de trailer overkapt gestald wordt. Graag bespreken wij al deze factoren om gezamenlijk de juiste speling te bepalen.

  • Bij vloeren met een ATC berken vloerplaten:
    monteren met een tussenruimte van 1 á 2 mm. Berken triplex platen kunnen 1 mm per meter werken.
  • Om over de gehele vloer evenveel speling te houden, geven wij de tip om carrosserieringen met de juiste dikte als afstandhouder te gebruiken.
  • Over de hoeveelheid speling kunnen wij ook (telefonisch) advies geven en overleg hebben om de juiste hoeveelheid speling van te voren te bepalen.
  • Wij adviseren de vloer binnen 2 weken te installeren. De wijze van opslag van de vloeren en deze langer dan 2 weken opslaan is te allen tijde op eigen risico.
  • Indien vloeren opgeslagen worden is het belangrijk dat deze altijd droog en in identieke klimatologische omstandigheden als de trailer gaat rijden, opgeslagen zal worden.
Heeft u aanvullende vragen over de montage? Neem contact op

Voorboren

Goed voorboren is belangrijk aangezien hout ‘werkt’ en dus druk uitoefent op de schroef. Het boorgat moet door het hout en de travers geboord worden, gebruik daarom een staalboor. Wij adviseren een boor te gebruiken die 0,6mm kleiner is dan de diameter van de schroef. Als je eenmaal door de plank geboord hebt, adviseren wij de boor een paar keer goed rond te draaien zodat er nog extra speling komt in het boorgat, alvorens door de travers te boren. Wij raden aam om de schroefgaten te verzinken om scheuren in de planken bij de schroefgaten te minimaliseren.

Schroeven

Hardhout:

Wij adviseren elke plank met twee schroeven op elke travers vast te zetten. Zeker bij open trailer vloeren, bij gesloten trailer vloeren kan er als alternatief 2 schroeven op de kopse kanten en dan links-rechts verspringend geschroefd worden. Nooit alleen 1 schroef in het midden van de plank. Traverse afstand ± 450 mm. Schroef diameter minimaal 6mm bij een KD vloer. Idealiter meer dan 7mm bij een AD vloer. Wij verkopen ook goede kwaliteit schroeven.

Platen:

Afstand tussen de schroeven aan de plaat randen 150 – 200. Overige traversen 300 mm. Schroef diameter minimaal 8 mm. Afstand tussen schroef en plaat rand minimaal 10 mm.

Afwerking

Hardhout:

Een hardhouten vloer behoeft geen afwerking. Door de vloer eventueel af te werken met een vloerolie zal het hout minder snel vocht opnemen. Tevens zorgt het voor een mooie presentatie van de trailer. ATC heeft speciale lakken op zowel water- als terpentine basis in haar assortiment. De lakken zijn verpakt in een 5 liter bus, dit is goed voor ongeveer 25m2 = 1 laag aan lak.

Platen:
Alle bewerkingen dienen afgewerkt te worden met een vochtwerende PVAC lijm.

Extra installatie advies nodig?

Neem dan contact op met ons via onderstaande knop of bel met +31 546-549700

Neem contact op
duurzaam bos

Duurzaamheid

Bij ATC vinden wij duurzaamheid zeer belangrijk, dit laten wij dan ook in ons bedrijfslogo terugkomen. Wij werken meer dan 25 jaar met houtmaterialen en willen dit nog lang blijven doen. Zodoende komen al onze houtmaterialen zoals hardhout, vuren, bamboe en het plaatmateriaal uit duurzaam beheerde bossen. Aangezien wij zelf importeren, kunnen wij scherp toezien op de kwaliteit. ATC kiest ervoor om alleen gecertificeerde houtmaterialen van de hoogste standaard aan te bieden. ATC is gecertificeerd volgens de normen en principes van het Forest Stewardship Council® (FSC).

Lees meer

Menu

Neem contact op
Kies een taal