Installatie advies

Zelf je ATC maatvloer installeren? Met een gedegen advies ga je goed aan slag. Op deze pagina lees je alles wat je wilt en moet weten over het installeren van jouw vloer.

Installatie advies

Belangrijk om vooraf te weten:
Hout is een natuurproduct, dat maakt dat het hygroscopisch is. Dit betekent dat hout ‘werkt’. Het zet uit en krimpt, afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden. Als natuurproduct past hout zich aan naar de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

Vooral bij de carrosserie- en trailerbouw hebben we te maken met vele verschillenden (lucht) vochtigheden. ATC kan alleen een advies uitbrengen, waarbij het voertuig onder ‘normale’ omstandigheden wordt gebruikt en de vloer onder ‘normale’ (weer)omstandigheden wordt geïnstalleerd. Extremiteiten dienen uitgesloten te worden.

Traverse afstand

ATC vloeren zijn met een traverse afstand van ± 450 mm getest en hebben hierop een ISO 1496 / CEN 283 keurmerk.

Vloerdelen legschema

De ATC maatvloer wordt geleverd als een kit vloer. Deze is zorgvuldig en met ervaring gebundeld om zo veilig en compleet bij de klant aan te komen.

De vloerdelen zijn genummerd aan de kopse kanten. Deze nummering vormt het legschema (de ‘puzzel’) van de vloer en werkt als volgt

We beginnen aan de achterzijde van de trailer met linksachter de A-rij, de plank rechts daarvan is de B-rij etc. Zie een voorbeeld van een dwarsdoorsnede hieronder.

De eerste plank van de A-rij is de A1-plank, de plank daarvoor de A2, de plank daarvoor de A3 etc. Dit is het legschema van onze ATC maatvloeren.

Wij adviseren om de vloer eerst los uit te leggen volgens bovengenoemde nummering. Dit om tevens te kijken of de vloer compleet is.

Als het legschema klopt, kan de vloer geïnstalleerd worden. Wij adviseren hierin de volgende stappen:

Doorsnede-installatie-advies-Model

Speling

De hoeveelheid speling is onderdeel van ons advies. Deze moet meegerekend worden in de vloer, hier moet nu rekening mee gehouden worden. Over het algemeen adviseren wij:

Bij open trailers

Hierin gaat AD (Air Dried) hout met een vochtpercentage > 24%. Wij adviseren, afhankelijk van het weer/seizoen, gemiddeld 2 mm speling aan te houden en om in ieder geval 2 mm speling per vloerdeel aan te houden bij de kantbalken/hoofdliggers. Dit is een gemiddelde. De hoeveelheid speling kan veranderen en is afhankelijk van vele factoren zoals:

  • in welk seizoen de vloer geïnstalleerd wordt;
  • hoeveel kilometer de trailer rijdt;
  • waar de trailer geografisch rijdt;
  • of de trailer overkapt wordt gestald.

Graag bespreken wij al deze factoren om samen de juiste speling te bepalen.

Bij gesloten trailers

Hierin gaat KD (Kiln Dried) hout met een vochtpercentage 18-24%. Wij adviseren, afhankelijk van het weer/seizoen, gemiddeld 1-2 mm speling aan te houden of, als de vloer strak gelegd moet worden, om 3-4 mm speling per vloerdeel aan te houden bij de kantbalken/hoofdliggers. Indien door bijvoorbeeld een schuifdak veel vocht op de vloer komt, adviseren wij meer speling te rekenen. Dit is een gemiddelde. De hoeveelheid speling kan veranderen en is afhankelijk van vele factoren zoals:

  • in welk seizoen de vloer geïnstalleerd wordt;
  • hoeveel kilometer de trailer rijdt;
  • waar de trailer geografisch rijdt;
  • of de trailer overkapt wordt gestald.

Graag bespreken wij al deze factoren om samen de juiste speling te bepalen.

Installatie advies

Voorboren

Goed voorboren is belangrijk aangezien hout ‘werkt’ en dus druk uitoefent op de schroef. Het boorgat moet door het hout en de traverse geboord worden, gebruik daarom een staalboor.
Wij adviseren een boor te gebruiken die 0,6 mm kleiner is dan de diameter van de schroef. Als je eenmaal door de plank geboord hebt, adviseren wij de boor een paar keer goed rond te draaien zodat er nog extra speling komt in het boorgat, alvorens door de traverse te boren.

Wij raden aan om de schroefgaten te verzinken. Zo minimaliseer je de kans op scheuren bij de schroefgaten.

Bij vloeren met een ATC berken vloerplaten:

Monteren met een tussenruimte van 1 à 2 mm. Berken multiplex platen kunnen 1 mm per meter werken.

Om over de gehele vloer evenveel speling te houden, adviseren wij om carrosserieringen met de juiste dikte als afstandhouder te gebruiken.

Over de hoeveelheid speling kunnen wij ook (telefonisch) adviseren en overleggen om zo de juiste hoeveelheid speling van tevoren te bepalen.

Wij adviseren de vloer binnen 2 weken te installeren. De wijze van opslag van de vloeren en deze langer dan 2 weken opslaan is te allen tijde op eigen risico.

Indien vloeren opgeslagen worden is het belangrijk dat deze altijd droog opgeslagen wordt én in dezelfde klimatologische omstandigheden als waarin de trailer gaat rijden.

Heeft u aanvullende vragen over de montage? Neem contact op

Schroeven

Hardhout:
Wij adviseren elke plank met twee schroeven op elke traverse vast te zetten. Zeker bij open trailervloeren. Bij gesloten trailervloeren kunnen er als alternatief 2 schroeven op de kopse kanten en dan links-rechts verspringend geschroefd worden. Nooit alleen 1 schroef in het midden van de plank. Traverse afstand ± 450 mm. Schroefdiameter van minimaal 5,8 mm bij een KD-vloer. Idealiter meer dan 6,9 mm bij een AD-vloer.

Goed om te weten: wij verkopen ook goede kwaliteit schroeven.

Platen:
Afstand tussen de schroeven aan de plaat randen 150 – 200 mm. Overige traversen 300 mm. Schroef diameter minimaal 8 mm. Afstand tussen schroef en plaat rand minimaal 10 mm.

Afwerking

Hardhout:
Een hardhouten vloer heeft geen afwerking nodig. Door de vloer eventueel af te werken met een vloerolie neemt het hout minder snel vocht op. Tevens zorgt het voor een mooie presentatie van de trailer. Hiervoor leveren wij speciale hardhoutlakken, verkrijgbaar op waterbasis en op terpentinebasis in bussen van 5 liter. Dit is voldoende voor ongeveer 25 m2 van 1 laklaag.

Platen:
Alle bewerkingen dienen afgewerkt te worden met een vochtwerende PVAC-lijm.

trailer vloer

Extra installatie advies nodig?

Neem dan contact op met ons via onderstaande knop of bel met +31 546-549700

Neem contact op
duurzaam bos

Duurzaamheid

Solide vloer, eerlijk product

Duurzaam denken en doen, dat vinden we belangrijk bij ATC. Dat zie je terug in onze werkwijze én in onze producten. Al meer dan 25 jaar werken wij met houtmaterialen en dat willen we nog lang blijven doen. Daarom halen we onze houtmaterialen uit duurzaam beheerde bossen. Omdat we zelf importeren, kunnen wij dat ook zelf controleren.

Met een vloer van ATC weet je zeker dat je gecertificeerd hout in je carrosserie of trailer hebt liggen. Van de hoogste standaard en kwaliteit. ATC Trailer Floors is gecertificeerd volgens de normen en principes van het Forest Stewardship Council® (FSC-C012809).

Lees meer

Menu