Duurzaamheid & MVO

Sterk verantwoord. Het zegt alles over onze producten, werkwijze en vooral over onze materialen. Want naast betrouwbare vloeren maken we ook bewuste keuzes. Dat is wat de toekomst van ons vraagt en wat je als klant van ATC mag verwachten.

Hardhout, vuren, bamboe. Al onze houtmaterialen halen we uit duurzaam beheerde bossen. Wij weten zeker dat de herkomst goed zit, want we importeren onze materialen zelf. Zo belangrijk vinden wij duurzaam denken en vooral ook duurzaam dóen.

Met een vloer van ATC weet je dus zeker dat je gecertificeerd hout in je carrosserie of trailer hebt liggen. Van de hoogste standaard en kwaliteit. ATC is bovendien gecertificeerd volgens de normen en principes van het Forest Stewardship Council® (FSC-C012809).

Hardhout op mijn vloer, is dat echt duurzaam?

Het lijkt tegenstrijdig: duurzaamheid belangrijk vinden én houtmaterialen aanbieden. Toch gaat dit hand-in-hand, zolang het gaat om houtmaterialen van verantwoorde, gecertificeerde herkomst. Dat is bij ons het geval, daar kun je op vertrouwen.

Is het op een duurzame manier beheerd, dan is hout een onuitputtelijke grondstof. Bomen kunnen immers ‘al’ na 20 tot 120 jaar geoogst worden dit in tegenstelling tot erts en aardolie.

Bovendien:

  • Hout is hernieuwbaar.
  • Voor de productie van de grondstof hout is geen grote hoeveelheid energie nodig.
  • Hout is recyclebaar tot nieuw materiaal.
  • Hout wordt gebruikt om groene energie te produceren.
  • Hout is biologisch afbreekbaar.

Hout uit gecertificeerde gebieden put regenwouden en bossen niet uit. Dit komt omdat nieuwe bomen geplant worden. Er worden steeds maar een paar bomen per hectare gekapt. Dit stimuleert de groei van nieuwe jonge bomen. Bovendien wordt er zo nooit te veel van de natuur genomen.

Na het kappen van bomen wordt dit gedeelte van het bos voor een langere periode met rust gelaten. Dit vergroot de efficiency van de opname van CO2. De bossen blijven ‘actief’ en de opname van CO2 in de bossen wordt vergroot. De jaarlijkse kapgebieden zijn dusdanig klein dat mens en dier in deze gebieden elkaar niet in de weg lopen.

Naast de Europese Houtverordening wet (EUTR = European Timber Regulation), zijn de importerende markdeelnemers, zoals ATC, verplicht om een zorgvuldigheidssysteem te hanteren, het zogeheten Due Diligence DDS. Zo minimaliseren we het risico van de import van illegaal hout.

Ik wil graag meer weten over jullie duurzame materialen Neem contact op

Wij zijn trots op onze certificaten

logo fsc keurmerk

Forest Stewardship Council® (FSC)

Met het bekende FSC-certificaat voldoen wij als organisatie aan de hoogste eisen op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied. Elk jaar worden wij opnieuw ge-audit. Dit is elke keer de bevestiging dat wij het goed doen; volgens de eisen van de Forest Stewardship Council® (FSC-C012809).

Het FSC-certificaat garandeert dat onze houtmaterialen uit gebieden komen waar op een verantwoorde manier wordt omgegaan met bomen, natuur en milieu.

Op verzoek leveren wij onze houtmaterialen in FSC. Neem contact met op voor de mogelijkheden.

logo flegt keurmerk

FLEGT

FLEGT staat voor Forest Law Enforcement, Governance and Trade. Deze Europese verordening verbiedt het importeren van hout en producten van hout zonder geldige FLEGT-vergunning. Dit als onderdeel van de vrijwillige partnerschapsovereenkomst die de Europese Unie met verschillende landen heeft afgesloten.

Indonesië is als eerste land klaar om FLEGT-vergunningen af te geven. ATC verwerkt veel hout uit Indonesië. Daarmee weet je als klant altijd zeker dat wij houtproducten mét FLEGT-vergunningen importeren.

Menu